Announcement

Collapse
No announcement yet.

Unconfigured Ad Widget

Collapse

کالی مرچ

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • کالی مرچ


    شاید ہی کوئی ایسا گھر ہوگا جس کے کچن میں کالی مرچ بطور مصالحہ موجود نہ ہو۔ گھر کے کچن سے لیکر بڑے بڑے ہوٹلوں والے اور ریڑھی پر کھانے بیچنے والے بھی کھانوں میں کالی مرچ استعمال کرتے ہیں۔ پاکستان پر ہی کیا موقوف پوری دنیا میں کالی مرچ ذائقہ بڑھانے حتیٰ کہ اسے غذاؤں میں اہم جزو کی حیثیت میں استعمال ہوتی ہے۔ یہی وجہ ہے کہ اسے مصالحوں کی ملکہ کہا جاتا ہے۔
    کالی مرچ صدیوں سے استعمال ہورہی ہے اس کے پتے نوکدار اور پانچ سے چھ انچ تک لمبے اور تین انچ تک چوڑے ہوتے ہیں۔کالی مرچ قبل از مسیح سے کھانوں میں ناگوار بو ختم کرنے اور ادویاتی استعمالات میں بلغم کے اخراج اور تحریک پیدا کرنے کیلئے استعمال کی جاتی رہی ہے۔ یہ استعمالات آج بھی ہورہے ہیں قدیم یونانی اور رومن تہذیبوں میں کالی مرچ استعمال کرنے کے آثار ملتے ہیں۔ یہ پودا یوں تو دنیاکے تمام نمایاں ممالک میں کاشت ہورہا ہے لیکن یورپ اور برصغیر میں اس کی کاشت بکثرت رہی ہے۔
    طبی فوائد: کالی مرچ اعصابی نظام کو تقویت دیتی ہے۔ اس کا ذائقہ تلخ تیز اور محرک ہے۔ ہاضمہ درست کرتی اور بلغم خارج کرتی ہے۔ کالی مرچ سے حاصل کردہ روغن مختلف ادویات میں استعمال ہوتا ہے۔ کالی مرچ کھانے سے معدے اور لعاب دہن کی رطوبتیں بڑھ جانے سے بھوک بڑھ جاتی ہے۔ البتہ معدہ کے السر میں مبتلا افراد کو کالی مرچ استعمال نہیں کرنی چاہیے۔ اسے درج ذیل امراض کے لیے بطور دوا استعمال کیا جاسکتا ہے۔
    بدہضمی: معدہ کی گرانی اور دیگر وجوہ کی بنا پر جب معدہ بدہضمی کا شکار ہوجائے توایک چھٹانک کالی مرچ پیس کر اس کا پاؤڈر بنالیا جائے اور اس میں شکر کا شیرہ شامل کرکے کھلایا جائے تو بدہضمی کی شکایت ختم ہوجاتی ہے۔ البتہ جنہیں تیزابیت کی شکایت ہے وہ یہ نسخہ استعمال نہ کریں۔ بدہضمی ختم کرنے کیلئے ایک دیسی نسخہ بھی استعمال کیا جاسکتا ہے۔ چائے کے چمچہ کا چھٹا حصہ کالی مرچ کے سفوف کو لسی میں ملا کر پیا جائے تو بدہضمی اور معدے کا بوجھل پن ختم ہوجاتا ہے۔
    اعصاب کی درد اور کالی مرچ کا تیل
    جوڑوں اور اعصاب کے درد میں مبتلا افراد کیلئے ایک کارآمد نسخہ یہ ہے کہ کھانے کا ایک چمچہ کالی مرچ کا پاؤڈر تلوں کے تیل میں فرائی کرلیا جائے اور اسے اس وقت تک فرائی کیا جائے جب تک سارا مواد کالا نہ ہوجائے۔ اس کے بعد اس تیل کو اس جگہ پر جہاں درد ہو رہا ہو وہاںمالش کی جائے تو چند ہفتوں میں یہ مرض جاتا رہے گا۔ کالی مرچ اور تلوں کے تیل کے آمیزے سے شریانیں پھیل جاتی ہیں جس سے درد کافور ہوجاتا ہے۔
    نزلہ زکام
    پرانے زمانے میں ہی نہیںموجودہ دور میں بھی دیہاتوں اور شہروں کے روایتی خاندانوں میں بزرگ ایسے افراد کو جنہیں سردی کی وجہ سے نزلہ زکام ہوگیا ہو انہیں دودھ میں بادام اور خشخاش کے ساتھ‘ کالی مرچ ابال کر پلاتے ہیں تو نزلہ زکام ختم ہوجاتا ہے۔ شدید نزلہ‘ زکام میں تیس گرام کالی مرچ کا پاؤڈر چٹکی بھر سفوف ہلدی کو دودھ میں ابال کر تین روز ایک ایک بار پلایا جائے تو اس مرض سے نجات مل جاتی ہے۔
    مردانہ کمزوری اور کالی مرچ کا کمال
    کالی مرچ کے اجزاء میں محرک باہ خصوصیات شامل ہیں ایسے لوگ جو روزانہ ایک گلاس دودھ میں چار دانے بادام اور کالی مرچ کے چھ دانے ایک ساتھ کھایا پیا کریں تو ان کی مردانہ قوتوں میں اضافہ ہوتا ہے۔
    حافظہ میں اضافہ کیلئے
    کالی مرچ دماغی و اعصابی نظام کی اصلاح کرتی ہے۔ چائے کے ایک چمچہ شہد میں چٹکی بھر کالی مرچ کا سفوف شامل کرکے شہد چاٹ لیا جائے تو ذہنی قوتوں میں اضافہ ہوگا۔ ایسے افراد جو نسیان کے مرض میں مبتلا ہیں وہ ذہنی ابتری سے بچ سکتے ہیں۔
    Attached Files
    Last edited by .; 2 June 2013, 09:41.
    اللھم صلی علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما صلیت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔
    اللھم بارک علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما بارکت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔


  • #2
    Re: کالی مرچ



    :star1:

    Comment


    • #3
      Re: کالی مرچ










      :garmi: :garmi: :garmi: :garmi: :garmi: :garmi:
      :star1:

      Comment


      • #4
        Re: کالی مرچ

        yeh to hari mirch say kali mirch nikal rahi hai :lol:

        beautiful :---)
        اللھم صلی علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما صلیت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔
        اللھم بارک علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما بارکت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔

        Comment


        • #5
          Re: کالی مرچ

          Originally posted by Aanchal View Post
          yeh to hari mirch say kali mirch nikal rahi hai :lol:

          beautiful :---)
          آہو بات تو ٹھیک ہے لیکن ہری مرچ سے ہی لال مرچ نکلتی ہے اسی طرح ہری مرچ سے کالی بھی برآمد ہوگی :)۔
          :star1:

          Comment


          • #6
            Re: کالی مرچ

            Originally posted by S.Athar View Post


            آہو بات تو ٹھیک ہے لیکن ہری مرچ سے ہی لال مرچ نکلتی ہے اسی طرح ہری مرچ سے کالی بھی برآمد ہوگی :)۔
            han wo hari wali main nay buhat toori hain ..balkay ghar main bhi ugaai theian :--)
            اللھم صلی علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما صلیت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔
            اللھم بارک علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما بارکت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔

            Comment


            • #7
              Re: کالی مرچ

              kali Mirch uganay k ley direct kali mirch ko botay hian ya is ka alug say koi beej ata hai ? :emb:
              اللھم صلی علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما صلیت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔
              اللھم بارک علٰی محمد وعلٰی آل محمد کما بارکت علٰی ابراھیم وعلٰی آل ابراھیم انک حمید مجید۔

              Comment


              • #8
                Re: کالی مرچ

                Originally posted by Aanchal View Post
                kali Mirch uganay k ley direct kali mirch ko botay hian ya is ka alug say koi beej ata hai ? :emb:

                یہ ویڈیو دیکھیں ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔

                :star1:

                Comment


                • #9
                  Re: کالی مرچ

                  اور شائد کچھ مدد اس سے بھی مل سکےآپ کووو


                  Starting Hot Pepper Plants
                  From Seed
                  GETTING STARTED:
                  Growing your own hot peppers from seed can be very rewarding. The selection of hot peppers available at the supermarket is very poor. Although the selection of plants from a nursery or store is a little better, when you start from seeds, there is a terrific variety available. And as hot pepper popularity is growing constantly, the varieties just keep expanding. One catalog, Pepper Gal boasts over 200 varieties! So for starters, pick out your selections.

                  I LOVE this part. It's a blast in the dead of winter to plan out your garden, ordering tried and true seeds. But we're all addicted to trying out new, different and exciting variations. I'll give you some input to fit your different needs and preferences in a just a little bit.

                  MAKING THE PROCESS EASY:
                  If you live in a year-round warm climate, such as southern Florida, you can direct-sow your seeds into your garden. If you have a greenhouse, good for you!

                  The majority of my customers don't fit into these two categories, so I'll tailor this article towards them, although the same basics apply. I prefer a plain and simple approach that gets results. The 2 main ingredients are soil/seedling mix and containers/trays.

                  Soil: There are many good seed starting mixes available at nurseries or discount stores. They work very well and I would recommend them as there is no mixing, measuring, etc. If you prefer to make your own mixture, go with 1/3 good garden soil (don't go with clay soil as it compacts badly), 1/3 vermiculite or similar growing medium, and 1/3 sand. Hot pepper plants LOVE sand as many varieties originate in areas with sandy soil. Also it provides excellent drainage. Mix all 3 ingredients together very well.

                  Containers: I like plastic gro-packs for 6 to 12 plants, peat pellets or peat pots. Gro packs are especially good because you can cover tightly with "cling-wrap" after first watering and create a little "hothouse" environment. The soil stays moist longer at a higher temperature. Just remove cling-wrap when seedlings emerge. Put your soil/seedling mix into containers. Don't fill to exact top but leave at least 1/4 inch for watering or it will run off.

                  LOCATION, LOCATION, LOCATION:
                  Find a good and warm sunny windowsill. Seedlings prefer at least 6 hours of sunlight, the more the better. Hot pepper seeds need to be coaxed through the germination and transplant stages. Remember they all originated from a tropical environment. But keep in mind you'll be rewarded with a healthy, robust, prolific plant for your patience.

                  Some varieties can be finicky to germinate. I recommend soaking seeds overnight in warm water to give them a head start. I am a 100% organic gardener, but of course there is many people are not. Some of them soak the seeds overnight in Saltpeter (potassium nitrate). (When sowing outdoors, the Saltpeter actually simulates the digestive tract of birds that eat wild hot peppers, therefore accelerating germination.)

                  Then sow seeds 1/4 inch deep 6 to 10 weeks before the last frost. Keep seeds moist, but not soaked, through germination phase. They germinate best above 65 degrees. Ideal is 75 to 85 degrees. Because most homes are not this warm, another tip is to place them on top of your refrigerator until seedlings emerge. It stays pretty warm there. Don't forget my cling-wrap tip in a sunny windowsill.

                  Again, be patient, some varieties can take 4 to 6 weeks to germinate. Others can show up in 7 to 10 days. It depends on temperature,sunlight, soil and variety. After they emerge I believe in the mother nature theory: "Survival Of The Fittest". I plant 3 or 4 seeds per growing area.

                  As they develop their first set of leaves I'll snip off with a scissors the weakest one. As they develop their second set of leaves I'll snip off all but the healthiest one. If any variety starts to grow tall and too "leggy", open the window just a little bit to shock the plant with cooler air. This will slow down its growth and make its stem thicker and more conducive to transplant. Once you have healthy seedlings you're ready for the transplant and growing stage, then the harvesting stage, then my favorite the cooking and eating stage.
                  :star1:

                  Comment

                  Working...
                  X